Dr. Øivind G. Holden

Spesialist Øre/Nese/Halssykdommer


Krystallsyke er en av de vanligste formene for svimmelhet som ØNH-leger får henvist. Tilstanden er helt ufarlig, men er svært plagsom for de som rammes. 

 

Den kommer typisk anfallsvis med kraftig karusell-svimmelhet(rommet går rundt) som kan vare fra noen sekunder til et minutt før karusellfølelsen går over. Men mange opplever å ha en mer diffus opplevelse av uspesifikk svimmelhet og uvelhet/ørhet i flere timer etterpå.

Noen får også kvalme og evt oppkast.

Hørselen skal ikke påvirkes under et anfall med krystallsyke, da kan man mistenke andre årsaker som fex Menieres sykdom.

 

Krystallsyken utløses typisk ved at man beveger eller dreier hodet/kroppen mot den ene siden. Ganske klassisk er at man blir svimmel og evt kvalm når man snur seg i sengen mot den ene siden, eller legger seg ned i sengen på den ene siden.

Man velger derfor ligge på den andre siden av kroppen for å unngå svimmelheten.

 

Krystallsyke går oftest over av seg selv i løpet av noen måneder, men det er relativt mange som får anfallene tilbake etter noen symptomfrie måneder.

 

For diagnose og behandling skal man alltid først undersøkes av fastlege og evt ØNH-spesialist. En del fysioterapeuter og kiropraktorer har også god kunnskap om krystallsyke.

 

En viktig del av behandlingen for krystallsyken er at man IKKE skal unngå å gjøre de bevegelsene som utløser svimmelhet. 

Man skal selvfølgelig være varsom så man ikke blir svimmel og faller, men alle bevegelser og aktivitet som utfordrer svimmelheten, som gjør at man kjenner litt på svimmelheten, vil medføre at du raskere blir friskere.

 

Det finnes spesifikke øvelser man kan gjøre for å bli bedre av sin krystallsyke, den mest anerkjente er Epleys Manøver

Før man utfører denne hjemme alene bør man først ha blitt undersøkt og instruert i øvelsen av lege, evt fysioterapeut eller kiropraktor

 

Her kan du se hvordan manøveren utføres. Den kan gjerne utføres flere ganger etterhverandre til følelsen av svimmelhet under øvelsen begynner å forsvinne.

 
 

Ikke alle typer krystallsyke lar seg behandle med denne øvelsen. Da må man gjerne henvises til Balanselaboratoriet på ØNH-avdelingen ved Haukeland Sykehus der de har en spesiell stol som kan svinges raskt i alle retninger og behandle de fleste former for krystallsyke.