Dr. Øivind G. Holden

Spesialist Øre/Nese/Halssykdommer


Øresus er noe vi ser ganske mye av og mange i befolkningen sliter med dette i større el mindre grad. Det er kanskje vanligst i mer voksen alder og følger ofte samtidig med et hørselstap. Det er dessverre ingen behandling for øresus som fjerner den. Det viktigste er å lære seg teknikker der du klarer å leve best mulig med øresusen.

 

Det består i hovedsak av å flytte fokuset vekk fra øresusen, akseptere at man har øresus og ikke bruke tid og krefter på å "kjenne etter". Det er lettere sagt enn gjort noen ganger.

 

Det finnes derfor hjelpemidler som kan gjøre det lettere å leve med øresus.


Generelt kan man bruke"lydterapi", at man unngår å ha det helt stille i rommet ved å sette på en radio, tv, musikk etc. Bare lavt på så man akkurat avleder oppmerksomheten vekk fra øresusen og over på den normale og behagelige lyden.

 

Høreapparat kan hos mange også ha effekt på øresusen, man hører bedre normale og hverdagslige lyder rundt seg og øresusen blir mindre fremtredende.

 


Støygenerator

Denne ser ut som et slags høreapparat, men avgir en form for suselyd inn til øret. Dette vil for noen avlaste den ubehagelige opplevelsen av egen øresus. Støygenerator er ment for bruk på dagtid.

 

Vår audiograf kan hjelpe deg med å søke om denne.

 

 


Lydpute

Den ser ut som. en vanlig hodepute man har i sengen, men har en liten mikrofon inne i puten. Det går en ledning fra hodeputen til et lite apparat man har på nattbordet. Her kan man stille inn ulike behagelige lyder som høres inne i selve puten. Man skal stille det inn med så lav styrke at man akkurat hører lyden når man legger hodet på puten. Dette vil for mange gjøre det lettere å sovne inn når man har forstyrrende øresus.

 

Vår audiograf vil hjelpe deg med å søke om få en lydpute.


 

Vi vet at en rekke tilstander kan forverre øresus:

- stive og anspente muskler i nakke, kjever og skuldre.

- stress.

- lite søvn.

 

Det er derfor viktig at man også tar tak i disse tingene i form av fysioterapi, manuell terapi, akupunktur samt planlegge for best mulig søvnmønster og stressmestring.


 

Les mer om øresus, behandling og rettigheter her:

 

https://www.hlf.no/horsel/tinnitus1/


https://tinnitustips.no